En af de større sprogfamilier i Europa, og faktisk også i verden, er den slaviske. Om end russisk klart er mest dominerende, findes der adskillige spændende slaviske sprog, som er værd at se nærmere på.
De slaviske sprog er mest udbredte i Østeuropa. Længere nede kan du læse om sproggruppens historie, men først og fremmest er her en liste over de største slaviske sprog:
- Russisk
- Ukrainsk
- Polsk
- Tjekkisk
- Slovakisk
- Hviderussisk
- Bulgarsk
- Makedonsk
- Slovensk
- Kroatisk
- Serbisk
- Bosnisk
Sprogene kan deles op i tre større grupper: Østslaviske, vestslaviske og sydslaviske. Dette er selvfølgelig en geografisk opdeling, hvorfor det i store træk giver sig selv, hvordan de er fordelt. Russisk og ukrainsk er eksempelvis østslaviske sprog, mens polsk og tjekkisk er vestslaviske – og bulgarsk, serbisk og slovensk er eksempler på sydslaviske sprog.
Historien bag de slaviske sprog
Præcis ligesom de germanske og romanske sprog er de slaviske kategoriseret indenfor den indoeuropæiske sprogstamme.
Man siger normalt, at de slaviske sprog har en historie på over 3000 år – de første 2000 år var en stabil tid, hvor en type af slavisk sprog blev talt med nogenlunde samme dialekt af de fleste talere. Senere blev det dog mere opdelt, og de første tegn på henholdsvis østslaviske, vestslaviske og sydslaviske grupper opstod. Det førte til adskillige ændringer, og i dag kan det godt være en smule svært at se forskel på eksempelvis russisk og slovensk – om end ligheder bestemt findes.
Det var efter sigende i ukrainske områder, at de slaviske sprog først opstod og derefter blev udbredte. Siden hen har russisk vist sig at være klart det største – men samtlige af de større slaviske sprog er relevante for Europas sprog- og kulturhistorie.
Selvom man ikke har meget erfaring med sprog, er det ikke svært at genkende et slavisk sprog. Udtalen er ikke til at tage fejl af, og alfabetet er heller ikke latinsk ligesom vores. Nuvel, det er ikke alle de slaviske sprog, der bruger det kyrilliske alfabet – langt fra, faktisk. Men de har alle et alfabet, der delvist er selvudviklet, delvist er inspireret af det latinske og i høj grad inspireret af det græske.
I Europa er den slaviske sprogfamilie den næststørste – kun overgået af den germanske.
Skriv et svar