Tales i: Grækenland og Cypern
Antal talere: 15 mio. (12 mio. som modersmål)
Alfabet: Græsk
Sprogstamme: Indoeuropæisk (græsk)
Om græsk
Det græske sprog har en lang historie bag sig. For at komme nærmere ind på sproget er vi dog nødt til at dele det op – græsk i dag er nemlig ikke helt det samme, som det, der blev talt i antikken.
I det 9. århundrede f.v.t. begyndte grækerne at skrive med deres specielle alfabet, som var inspireret af det fønikiske. Græsk udbredte sig gennem årene, og det meste af litteraturen fra før år 0 er ikke overraskende skrevet på sproget. At meget klassisk litteratur findes på oldgræsk er nok også den bedste grund til at lære det – ellers må nygræsk siges at være mere effektivt, da de færreste vil forstå talende oldgræsk i dag. Der er nemlig sket en betydelig udvikling i løbet af de sidste tusinde år.
Om end alfabetet er anderledes, kan græsk stadig kategoriseres som indoeuropæisk – præcis ligesom engelsk, italiensk, dansk og de andre europæiske sprog, som vi kender. Mange ord er endda lånt fra græsk, så vi møder faktisk sproget relativt ofte, selvom vi ikke taler det.
Sammen med latin udgør oldgræsk de klassiske sprog, og selvom ingen taler dem længere, kan det stadig være værdifuldt at lære, såfremt man er interesseret i historie. Idéerne til det, som vi i dag kalder den vestlige verden, kommer netop fra Grækenland, og det var også der, at verdens første demokrati (i øvrigt et græsk ord…) blev grundlagt. Så der er skam grunde til at begynde at læse oldgræsk, idet man kan lære rigtigt meget.
Hvad så med moderne græsk?
Hvis man rejser meget i Grækenland – eventuelt bor i landet – eller bare er interesseret i kulturen er det heller ikke helt dumt at lære. Godt nok er der ikke ligeså mange græsktalende mennesker som f.eks. spansk, italiensk og russisk, men 15 millioner er alligevel en del.
Artikler om græsk på Sprogbasen
Kommer snart!