Nogle sprog er nemmere at lære end andre – i denne artikel ser vi nærmere på, hvilke der er lettest at lære for en dansker.
De åbenlyse: Svensk, norsk og engelsk
Sværhedsgrad: 2/5
Dansk er meget lig med svensk og norsk. Faktisk mener de fleste, at dansk er det sværeste af de skandinaviske sprog, så det vil ikke være alt for svært at give sig i kast med vores naboers modersmål.
Eftersom næsten alle danskere er dygtige til engelsk, og svensk og norsk nok ikke har den største interesse, går jeg ud fra, at du hellere vil høre om andre sprog – så lad os gå videre til dem.
Tysk
Sværhedsgrad: 2.5/5
Mange har haft tysk i skolen, og det er der en god grund til. For det første er tysk – ligesom dansk – et germansk sprog, og der er mange ligheder mellem, hvordan vi udtrykker os. Samtidig er der enormt meget at erfare sig grammatisk ved at lære tysk; noget, som kan hjælpe gevaldigt, hvis man kaster sig ud i flere sprog senere hen.
Det giver god mening at blive god til tysk, da Tyskland er det mest magtfulde land i Europa, samtidig med at 111 millioner mennesker i verden taler det. Man kan lære det på under et år.
Fransk, spansk og italiensk
Sværhedsgrad: 3/5
Indtil videre har jeg kun omtalt germanske sprog, som takket være vores erfaringer med dansk vil være relativt lette at lære.
Det samme vil de romanske sprog.
Fransk, spansk og italiensk kommer alle fra latin og bør heller ikke give de store udfordringer. Godt nok kan franske udtalelser godt drille begyndere, men ligeså snart man får det ind i hukommelsen, tænker man ikke mere over det. Spansk og italiensk udtale er ret simpelt at lære, så der er ikke noget at komme efter der.
Med hensyn til grammatikken er det lidt anderledes end den danske og engelske, men ikke noget, der ikke hurtigt kan læres. Tiderne er faktisk langt simplere, og det, at man bøjer substantiver og adjektiver i køn gør sprogene lettere på så mange andre måder. Noget man skal vænne sig til er, at der er 5-6 forskellige personendelser på disse sprog, hvor vi kun er vant til en på dansk og 2-3 på engelsk.
Vi har allerede en fuld guide til italiensk her på Sprogbasen, så hvis du ønsker at lære det, kan du bare kigge på denne artikelserie.
Andre sprog
De europæiske sprog vil som udgangspunkt altid være de letteste at lære for en dansker på grund af de mange ligheder til vores eget sprog og naturligvis til engelsk, som de fleste taler helt flydende.
Slaviske sprog, såsom russisk, er lidt højere oppe i sværhedsgrad, men kan sagtens læres på ~1 år, hvis ellers man tager sig sammen til det. De asiatiske sprog som mandarin, hindi, japansk og arabisk er noget helt andet, da der kun er få sammenligninger – hvis nogle – til de ord og systemer, vi allerede kender.
Derfor er det enormt heldigt, at de germanske og romanske sprog er så udbredte, som de er. Du kan sikkert allerede engelsk, så hvis du vælger at tage eksempelvis spansk og portugisisk til dig (begge romanske sprog), er du i stand til at tale med mere end 1,5 milliarder mennesker fordelt over seks kontinenter!
Uanset hvad, så er det godt at kunne et europæisk sprog, inden man bevæger sig ud i noget andet. De er udbredte, samt lette at lære for begyndere, hvilket ikke kan siges om de asiatiske sprog, der dog også er ekstremt interessante.
Skriv et svar