Det er ikke altid lige sjovt at lære et sprog med de gammeldags metoder. Før eller senere bliver man træt at tekstbøger, lydguides og internetsider, og for de flestes vedkommende betyder det, at de bare går helt i stå. Der er dog en bedre løsning: Ved at skifte ressourcer engang imellem, kan man nemlig finde ny motivation, og dermed ikke alene gå i stå, når man lærer – men også lære det hele mere effektivt.
Sådan bruger du film til at lære et sprog hurtigere
Okay, du har måske siddet og lært et sprog primært ved hjælp af bøger og internetsider indtil videre – og selvom der er fremgang, er det ikke længere ret sjovt. Så hvilke andre metoder er der? Du kan prøve at se en film.
Her mener jeg dog ikke, at du skal se en film på klassisk vis. Du kan godt finde cola og popcorn frem, men denne gang er det ikke kun for underholdningens skyld: Det er ligeså meget for at lære.
Men hvordan bliver man helt præcist bedre til sprog af at se en film?
Det gør man, da de fremmede ord – og selve sammenhængen i sprogets tale – kommer passivt ind, og man får samtidig et fint indblik i kulturen i det pågældende sted, hvilket kan være med til at skabe større interesse.
Netop det med interessen er vigtigt. For umiddelbart er det at se film på et fremmedsprog ikke en bedre metode end at læse i tekstbøger – men det kan i den grad gøre én mere interesseret, og det kan ændre lidt i en småkedelig rutine, hvorfor det klart bør prøves.
Hvordan skal det gribes an? Jeg vil anbefale dig at se nærmere på nogle udenlandske film (hvis du vil lære fransk, kigger du altså på franske film, hvis du vil lære tysk, kigger du på tyske film, osv.), udvælge et par stykker, der ser interessante ud, og derefter gå i gang med dem.
Første gang, du ser filmen, kan være med danske undertekster, og du behøver ikke holde synderligt meget øje med sproget. Er filmen underholdende/spændende, så se den en gang til, men denne gang med undertekster på det sprog, som du ønsker at lære. En par dage senere (eller hvornår som helst, når du har tid) kan du give den en tredje visning, men denne gang helt uden undertekster. Tredje gang er det ikke så meget for underholdningens skyld, men mere for at få fat i ordene. Du vil sikkert allerede kunne genkende en del – og uanset hvad vil du udvide dit ordforråd.
For at opsummere, så er følgende plan ret så hjælpsom:
- Se filmen første gang for underholdningens skyld – med danske tekster
- Hvis den var interessant, så se den igen. Denne gang med tekster på det pågældende sprog
- Se filmen igen helt uden tekster
Hvis du prøver at se et par film, FORSTÅR HVAD DER SIGES I DEM, og derefter vender tilbage til de almindelige læringsmetoder, er jeg sikker på, at du vil have forbedret dig – og sandsynligvis har du også mere lyst til at lære. Det er en metode, der virker rigtigt godt.
For eksempel er det også derfor, at vi har tilføjet en artikel om italienske film til vores italienskguide. (Bare et eksempel)
Sådan bruger du musik til at lære et sprog hurtigere
Grunden til, at musik kan hjælpe med sproglæringen, er ikke ret meget anderledes, end hvad jeg skrev under film.
Musik kan primært bruges som inspirationskilde – og senere som hjælp til at udvide ordforråd og forstå sammenhængen bedre.
Det er dog meget svært at lære et sprog ved hjælp af musik alene. Ofte kompromiseres ordstillingen jo – som regel for at skabe rim og andre sproglige virkemidler – og det kan godt forvirre en smule. Men sådan er det, og musik skal som sagt primært bruges som inspirationskilde.
Det virker rigtigt godt bare at sidde og lytte til udenlandsk musik. Herefter kan man se nærmere på teksterne (de er ikke svære at finde på Internettet), og er man selv musikalsk, kan man finde akkorder eller noder og selv prøve at synge og spille.
Da jeg havde italiensk i gymnasiet, ville vi somme tider få en sangtekst udleveret, men hvor der manglede flere sætninger. Opgaven var at lytte til den tilhørerende sang et par gange, udfylde de manglende sætninger og gloser, og derefter tjekke af med den fulde sangtekst. Det var hamrende svært, men det hjalp i den grad til med at identificere ord, som man hører – for når man er vant til at arbejde med bøger og tekstsider, er det relativt svært at forstå, når ordene kommer ind til ørerne i stedet for til øjnene. Ved at lytte til musik kan du forberede dig på, når nogen taler til dig på det sprog, du er ved at lære.
Hvor kan man få fat i udenlandske film og musik?
Musikken er ikke det store problem. Med YouTube, Spotify og adskillige andre internettjenester, er det ikke svært at finde en hvilken som helst sang på kort tid. Spørgsmålet er nok rettere, hvordan man finder frem til noget musik, der passer til en.
Lærer du spansk og kan du samtidig godt lide rockmusik, så foretag søgninger efter spanske eller sydamerikanske rockmusikere, hør nogle forskellige kunstnere, og fortsæt med at lytte til dem, du godt kan lide.
Hvad angår film, så vil du opdage, at der faktisk er en hel del udenlandske film på Netflix, som er et par timer værd. Derudover kan du selvfølgelig også købe dem på klassisk vis i en butik – eller mere effektivt: online. Der er også andre sider med filmabonnementer, hvor du uden tvivl kan finde et bredt udvalg, så det er ikke fordi, det er svært at finde udenlandske film. Men det kan godt komme til at koste en smule.
Konklusion
At se film og lytte til musik er et par gode, alternative måder til at lære et sprog.
Som jeg har nævnt flere gange er det nok primært for motivationens skyld – men også for ordforrådet og for den generelle forståelse, som det giver.
Bare tænk over det – grunden til, at vi danskere eksempelvis er så gode til engelsk, er ikke så meget fordi, vi lærer det tidligt i skolen. Jeg vil påstå, at den rigtige årsag er, at vi konstant bliver udsat for amerikansk kultur, primært i TV, film og musik. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at amerikanske film er grunden til, at jeg i dag er ret skarp i engelsk. Og det samme gør sig sandsynligvis gældende for de fleste læsere her.
Ikke desto mindre håber jeg, at denne artikel har inspireret dig en smule til at se nærmere på nogle udenlandske film, hvis du i forvejen er i gang med at lære et nyt sprog. Er du stadig i tvivl om, hvilket sprog du helt præcist vil lære, så tag et kig på vores artikel om 3 sprog, der er gode at lære for begyndere.
Anne-Mette Pedersen skriver
Din ide med musik og film mener jeg er ganske god. jeg underviser i dansk som andetsprog og anbefaler mine kursister begge dele. Når vi i klassen bruger musik, er det en sang med et relevant emne. I grupper på 3-4 hører vi først sangen en gang uden at lave notater. 2 gang skriver de notater og ord de forstår, det kan de nemt gøre på deres eget sprog, så bruges der tid til sammenligning af notaterne. Efter 3 gang bruger de hinandens notater til at skrive et referat. Kursisterne nyder musikkens takter. Jeg anbefaler dem at se morten Korch film. De taler i dem et pænt dansk, uden det går alt for hurtigt