Tales i: Tyrkiet, Nordcypern, Makedonien, Tyskland
Antal talere: 63 mio.
Alfabet: Tyrkisk latinsk
Sprogstamme: Altaisk
Om tyrkisk
Tyrkisk tilhører den altaiske sprogfamilie og tales af mere end 60 millioner mennesker. Størstedelen af disse bor i Tyrkiet, men på grund af udvandring er sproget også ved at blive udbredt i Vesteuropa, isærdeleshed Tyskland. Derudover er sproget også officielt i Cypern, mens flere andre lande – deriblandt Makedonien og Grækenland – anerkender tyrkisk som et minoritetssprog.
Sproget er uden tvivl blevet talt længere, men de første tegn på et nedskrevet tyrkisk kan findes cirka 1.300 år tilbage. Som sagt kommer det fra den altaiske sprogstamme – med andre ord er tyrkisk i familie med eksempelvis mongolsk.
En anden stor indflydelse er kommet fra arabisk og i mange år brugte man også arabiske tegn i skriftsproget. Da Tyrkiet dog havde flere forhold til Europa, og gerne ville forbedre disse, valgte man i 1928 at lave en stor reform i sproget, der betød, at man gik over til et alfabet, der i høj grad er ligesom det latinske, der bruges i det meste af Europa. Dog er der stadig nogle unikke, tyrkiske tegn, ligesom vi på dansk eksempelvis har æ, ø og å.
På nogle punkter er tyrkisk simpelt, mens det på andre er svært. Først og fremmest er der en fast ordstilling, samt ingen køn. Omvendt bliver det sværere, når substantiver og verber skal bøjes – for i stedet for at ændre på formen, såsom de fleste indoeuropæiske sprog gør, tilføjer man blot flere ting til endelsen på tyrkisk. Det fører til lange ord, der godt kan være svære at udtale, hvis man først lige er gået i gang med at lære tyrkisk.
Ikke desto mindre er tyrkisk et meget spændende sprog. Det udvikler sig konstant, faktisk en del hurtigere end de fleste andre sprog. Tyrkere selv kan i dag slet ikke forstå tekster fra før 1928-reformen, og det siger bare lidt om, hvor hurtigt udviklingen går for tyrkisk. Desværre er der ikke de store muligheder for at lære sproget i Danmark. De fleste uddannelsesinstitutioner tilbyder ikke sproget, og tekstbøger er ligeledes svære at finde. De bedste muligheder må derfor siges at være Internettet, hvis man ellers ønsker at give sig i kast med det tyrkiske sprog.