Alle vil gerne rejse, men det er samtidig ikke alle, der er villige til at betale en overpris for at opleve ting i andre lande. Selvom en rejse næppe kan findes gratis, er der gode metoder til at gøre turen så billig som muligt. Læs mere her.
Rejsesektionen her på Sprogbasen er langsomt ved at blive stor. Tidligere omhandlede siden udelukkende guides til sprog, men stor efterspørgsel om kulturelle artikler, samt en lyst til at skrive om rejser, har gjort, at et nyt tema nu også er i fokus på siden.
Denne artikel er henvendt til dem, der har stor lyst til at tage på ferie, gerne selv vil planlægge deres rejse, og helst vil afsted så billigt som muligt. Med andre ord en artikel om, hvordan du lettest kan spare penge, når du rejser – og selvfølgelig med nogle anbefalinger til sider, hvor du kan finde billige lejligheder/hoteller, fly og andre relevante hjælpemidler.
Planlæg alt hjemmefra
Den bedste måde at spare penge på er at have god viden om det sted, hvor man ønsker at tage hen. Overvej alle muligheder, således du ikke skal betale for ting, du ikke havde taget højde for inden.
Nogle af de ting, du skal se på er:
- Fly og hotel/lejlighed
- Daglig transport
- Transport fra lufthavn til byen
- Mad og drikke
- Shopping
Og der er naturligvis flere ting, man eventuelt kan overveje inden da, men disse må siges at være de vigtigste. Hav helst styr på alle udgifterne hvad angår fly og bosted inden – nogle flyselskaber kræver gebyrer for diverse ting, så sørg helst for, at alt er betalt inden. Mange hoteller i Sydeuropa kræver ekstra skat (oftest 1-5 euro per nat, alt efter hotellets rang) fra turister, når de ankommer, så det vil også være smart at havde de penge klar inden, man tager afsted.
Transport rundt i byen er også vigtig at tænke på – i de fleste byer kan man gå rundt, hvis ellers man bor centralt, men til tider vil man skulle med en bus/metro/taxa for at kunne se en bestemt seværdigheder. Hav styr på, hvor de ting, du gerne vil se, ligger – og vurder ud fra det, hvor meget transport vil koste. Du kan med sikkerhed finde priser på det meste ved at søge online. Desuden skal man jo også tænke på, at turen fra lufthavnen (hvis ellers man flyver) og ind til centrum kan komme til at koste. Tager du en bus vil du godt kunne slippe med under det, der svarer til 50 kr., men en taxa vil mange steder kræve en del mere.
Mad og drikke koster også – en måde at spare på er ved at begrænse sine restaurantbesøg. Flere spiser ude 2-3 gange om dagen, når de er på ferie. Ved at gøre det blot en enkelt gang og ellers købe ind i supermarkeder, kan man spare en del. For shopping gælder det samme – hvis du er glad for at fyre penge af, så gør det endelig, og nyd processen undervejs, men hvis du gerne vil spare, så lad enten være med at shoppe, eller find nogle billigere steder at gøre det.
Billige flybilletter
Okay, der er en del at tænke over – men det betyder ikke, at turen bliver dyr. Lad os se på, hvordan man finder billige flybilletter.
En mulighed er at tjekke Skyscanner eller en anden flysøgemaskine. Her kan du indtaste dine informationer og derefter se, hvilke selskaber der flyver hvilke dage, og hvor mange penge de gør det for. Led helst efter de dage (mandag, tirsdag) hvor det er billigst at flyve, og det bedste tidspunkt at booke er som regel en måned før.
Derudover kan du gå direkte ind på flyselskabernes hjemmesider og se, om de har nogle specielle tilbud. Hvis du ikke har de store krav til flyrejsen i sig selv, kan du tjekke RyanAir, der er enormt billige, og hvis du gerne vil have en fornuftig tur med en smule service, kan du eventuelt tjekke KLM. Led helst lidt rundt omkring og se, om du ikke kan finde nogle billige billetter til din foretrukne destination. Processen bør ikke tage mere end en times tid, hvis du er effektiv nok!
Find en lejlighed eller hotel
Der er god grund til at booke en ferielejlighed i stedet for et hotel – det kan du læse en artikel om her.
Ferielejligheder kan du ofte finde helt ned til 150 kr./måneden, alt efter destinationen selvfølgelig. Europa er generelt et billigt kontinent at rejse i, men dog mest mod Øst- eller Sydeuropa. Lejligheder er også lettere at finde i disse dele, så man kan bestemt finde nogle gode tilbud på denne måde. Tjek AirBNB for at finde ferielejligheder (du får omkring 170 kr. i rabat, hvis du opretter dig gennem dette link!).
Er du dog helt og aldeles indstillet på, at du vil på bo et hotel, så kan du altid tjekke hotels.com, der har et bredt udvalg, og ofte giver specielle rabatter. Hvad enten du ønsker et femstjernet og dyrt hotel, eller derimod et mindre kendt og billigt et, er det med sikkerhed noget, der kan findes på siden.
Mad og transport
Jeg tror egentlig, at jeg nævnte det ganske fint tidligere, men hvis du gerne vil spare penge, så hold dine restaurantbesøg tilbage. En besøg hver aften er fint – de andre måltider kan gøres billigere. Køb en pizza, tjek supermarkedet, eller find på noget andet. Der er ingen grund til at gå på restauranter tre gange om dagen!
Transport kan gøres billigt ved at gå, når man har muligheden, og der ikke er alt for langt. Ellers er der metroer i de fleste storbyer, og her koster det sjældent ret meget at tage en tur.
Når du skal frem og tilbage fra lufthavnen er der som regel busser, der går – og de kører også billigt. Her er der dog en del ventetid, og du bliver ikke kørt direkte til døren til din ferielejlighed eller hotel. Tager du en taxa, kan det godt blive lidt dyrt, men måske er det dét værd. Et godt tip er at forhandle en pris med chaufføren INDEN du sætter dig ind. Her kan der måske spares det, der svarer til 100-200 kr.
Alternative muligheder
Der findes nogle muligheder, der kan gøre rejsen endnu billigere, men som samtidig vil gøre den mere speciel. Lad os se på dem.
Couchsurfing
Bo gratis hos en tilfældig person.
Har du ikke noget imod at være social og møde nye mennesker, er dette en oplagt mulighed. Couchsurfing er en god mulighed for at møde nye venner, og det er som sagt gratis. Er man en masse, der tager afsted sammen, er det selvfølgelig ikke en ret god mulighed – men så er budgettet vel heller ikke et problem, da man så kan gå sammen om at finde en større ferielejlighed.
InterRail
En smart måde at rejse på, hvis man gerne vil til forskellige destinationer, og ikke har planer om at blive det samme sted for længe. Jeg mener, at prisen ligger på omkring 2.500 kr. for et InterRail-pass for unge under 25 – du kan selv tjekke op på DSB’s hjemmeside, men jeg er sikker på, det er deromkring.
Og når du har et InterRail-pass, kan du ellers bare rejse løs i Europa. Nogle togbaner kræver en slags ekstra-billet, men den koster sjældent mere end 4-5 euro, så det sprænger ikke budgettet. Ellers kan du bare tage nogle alternative veje rundt omkring. InterRail er en fremragende mulighed for at se store dele af Europa på kort tid – og super billigt.
Et eksempel på en billig rejse
Lad os prøve at se, hvor billigt det kan gøres. Vi lader som om, at jeg gerne vil en tur til Berlin (det vil jeg faktisk godt), og der er ikke så mange krav til rejsen udover at få nogle gode oplevelser, og ellers ikke bryde budgettet. Turen skal vare ca. 1 uge, fra mandag til mandag.
Flybilletter: Jeg søger på Skyscanner og finder frem til følgende – Norwegian flyver fra København til Berlin for 616 kr. med returbillet inkluderet. Super billigt. Andre muligheder er EasyJet (541 kr.) og AirBerlin (743 kr.).
Ferielejlighed: Jeg søger på AirBNB og finder en fin lejlighed med en god beliggenhed (meget tæt på Checkpoint Charlie) til 219 kr. per nat. Med diverse gebyrer bliver det til 1960 kr. for syv nætter.
Transport: Cirka 3 euro for metro fire af dagene (nogle af dagene kan man godt gå rundt!) – og ligeledes 3 euro med tog fra lufthavn til centrum, og den anden vej tilbage. Så 18 euro totalt for transport.
Mad: 15 euro på restauranter fire aftener – og 10 euro for aftensmad de andre dage. Når man er i en lejlighed, kan man også selv lave mad. Derudover 7 euro samlet for andre måltider om dagen. 122 euro i alt.
Samlet pris for fly og lejlighed i Berlin (otte dage) – 2576 kr.
Total pris for turen, hvor transport og mad også er inkluderet – 3621 kr.
Igen – hvis man valgte en anden mulighed, såsom Couchsurfing, og udelukkende handler ind selv, eller køber billigt mad fra små steder, kan det faktisk gøres for under 1000 kr. Uanset hvad er det dog super billigt, og der er ingen, der skal komme og sige, at rejser er super dyre – for det kan virkelig gøres billigt, hvis man ved, hvad man skal lede efter.
Skriv et svar