Med nogle få undtagelser stammer alle de mest udbredte sprog i Europa fra den indoeuropæiske stamme. Men indenfor den er der flere familier: En af dem er den germanske, og den ser vi på her.
De germanske sprog er modersmål for næsten alle nord- og centraleuropæere. Følgende store sprog kan kategoriseres som germanske:
- Tysk
- Nederlandsk
- Dansk
- Norsk
- Svensk
- Engelsk
- Islandsk
- Afrikaans
Det gør samtidig den germanske sprogfamilie til en af verdens mest udbredte – og klart en af de mest interessante.
Historien bag de germanske sprog
At navnet er, som det er, skyldes germanerne – et folkeslag, der for totusinde år siden beboede det område, der i dag nogenlunde svarer til Tyskland og Danmark.
Mens romerne var i stand til at udvide deres rige til de fleste andre dele af Europa, lykkedes det aldrig for dem at overtage germanernes områder – og det er også hovedårsagen til, at vi i dag taler germanske sprog i Nordeuropa og ikke romanske.
De germanske sprog har dog stadig ligheder med de øvrige indoeuropæiske sprog, såsom romanske, slaviske og hellenske. Ordklasser, talbøjninger, køn og meget mere er genkendeligt for alle disse grupper. Det samme er kasus, som dog blev lidt nedtrappet for de germanske sprogs vedkommende. Samtidig kan man også se på ordforrådet, at rigtigt mange ord næsten er lig med hinanden på tværs af sproggrupperne.
Ydermere kan de germanske sprog opdeles i tre større grupper – nordgermanske (dansk, svensk, osv.), vestgermanske (engelsk, tysk, osv.) og østgermanske. Den sidste gruppe er dog ikke længere eksisterende, idet de slaviske sprog hurtigt fik kontrol over Østeuropa. Tegn på gotisk, et østgermansk sprog, kan alligevel ses hele vejen fra Sverige (Gotland) og ned til Ukraine.
Det er også derfor, man let kan finde ligheder mellem eksempelvis dansk og engelsk – sprogene kommer simpelthen fra samme familie, og af den grund er grammatikken og ordforrådet på mange måder ens. Grunden til, at der stadig er en del forskelle, er, at folkeslagene længere var adskilt fra hinanden. Sproget i England udviklede sig altså langsomt i sin egen retning, ligesom det i Danmark gjorde, hvilket har ført til adskillige forskelle mellem dem. At Danmark og Norge længe var samme nation (og var stærkt påvirket af Sverige) har ført til, at de nordgermanske sprog er flere ligheder og færre forskelle end andre sprog indenfor den germanske sprogstamme.
Skriv et svar