Når man søger ind i gymnasiet, skal man vælge, hvilket fremmedsprog man ønsker at beskæftige sig med hver uge i de næste tre år. Det er som regel en beslutning, der hænger ved, og derfor skal man tænke sig godt om, inden valget foretages. Her beskriver vi, hvad der er klogt at vælge.
Jeg valgte selv italiensk, da jeg startede på gymnasiet, og for mig var det uden tvivl den korrekte beslutning. God undervisning: Samtidig blev min interesse i italiensk stor, og den viden, som jeg efterfølgende har fået om det italienske sprog, var det, som førte til Sprogbasens grundlæggelse.
Ved siden af havde jeg dansk, græsk og latin på A-niveau, samt engelsk på B-niveau – så jeg føler mig godt i stand til at kommentere på, hvordan det er at lære sprog i gymnasietiden. Også selvom der selvfølgelig var flere sprogfag, som jeg ikke havde.
Hvilket sprog er bedst at vælge?
Der er som sådan ikke et enkelt sprog, der er bedst at vælge – det afhænger nemlig af, hvilke interesser du har. Hvis du er særdeles interesseret i sprog, kan du vælge en sprogligt orienteret studieretning, der gør det muligt at have mere end blot et fremmedsprog udover engelsk, som selvfølgelig er obligatorisk. Hvis du til gengæld ikke er så vild med sprog, vil det måske være smart at vælge et, som man har muligheden for kun at læse i to af de tre år.
Lad os se nærmere på de enkelte sprog…
Tysk
Det gode ved tysk er, at man kun behøver at have det på B-niveau – altså i to år. Derefter kan man vælge også at have det i 3.g, eller man kan tage et valgfag i stedet for. Tysk er oplagt for dem, som ikke nødvendigvis er vilde med sprog og gerne vil igennem den fremmedsproglige del af gymnasiet hurtigst muligt, men det kan også sagtens være tiltalende for sprognørder. De fleste har den fordel, at de allerede er udmærkede, eller måske endda rigtigt gode til tysk, når de starter. Og det kan ofte vise sig at være et godt standpunkt for gode karakterer.
Få en kort guide til tysk grammatik her.
Fransk
Et andet populært valg er fransk. Ligesom med tysk kan man nøjes med at have fransk på B-niveau, men det kræver, at du har haft det i folkeskolen. Ellers skal man have det på A-niveau – og det betyder, at fransk står på skemaet igennem alle tre år.
Til gengæld er fransk et interessant sprog, som giver en god generel viden, og som giver gode muligheder i livet efter gymnasiet. Er man i forvejen interesseret i fransk kultur, er der ingen tvivl om, at det er det korrekte valg. Mange lande i Afrika benytter også fransk, og derudover har vi jo Quebec, Schweiz, Belgien og alle de andre vestlige områder, hvor fransk er særdeles vigtigt at kunne.
Spansk
Spansk er et af de absolut mest udbredte sprog i verden, og det er også et rigtigt populært valg i gymnasier og handelsskoler. Hvis man gerne vil prøve noget anderledes efter at have haft tysk eller fransk i folkeskolen, er det et stærkt valg – mange finder nemlig spansk særdeles interessant. Da mange vælger spansk, skal man regne med at komme i store klasser med mange øvrige elever. Medmindre gymnasiet selvfølgelig har et stort antal af lærere, således eleverne kan deles op i flere mindre hold. Det er dog sjældent tilfældet.
Italiensk
Enkelte gymnasier tilbyder italiensk, og det var som sagt det fremmedsprog, jeg selv havde, da jeg gik i gymnasiet. Italiensk er uhyre interessant, og sproget er relativt let at lære. Italiensk minder ikke om noget andet fag, da læringsformen er ret anderledes og mere praktisk orienteret end så mange andre – og typisk vil man også blive undervist på mindre hold, således det er let at komme på banen. Er man interesseret i italiensk kultur, så er dette sprog et oplagt valg.
Græsk og latin (studieretning)
Det endelige valg af studieretning skal heldigvis ikke foretages før man allerede har oplevet de almindelige fag på gymnasiet, men sprogene fortjener alligevel at blive nævnt her.
Latin kommer alle igennem via AP (almen sprogforståelse) i grundforløbet, for det virker nemlig som et rigtigt godt fundament til at lære øvrige sprog. Vælger man at have det på A-niveau i kombination med græsk, får man en utrolig bred sproglig og historisk viden, som kan bruges i flere forskellige sammenhæng. Græsk og latin er svært, men også meget nyttigt, hvis man er sproginteresseret, og på langt de fleste gymnasier er det nogle små hold, der undervises i græsk og latin (typisk mellem 7 og 10).
Andre sprog
Det er forskelligt, hvilke sprog gymnasierne tilbyder. Alle har de tre store fremmedsprog (spansk, fransk og tysk), mens andre sprog optræder lidt her og der.
Italiensk er relativt udbredt, mens græsk og latin kun tilbydes få steder.
Nogle gymnasier har sprog som kinesisk, russisk og arabisk på skemaet, så hvis man har interesse i et af disse sprog, og samtidig søger ind i et gymnasium, hvor det pågældende sprog tilbydes, så er sagen jo afklaret. Men typisk står valget naturligvis mellem spansk, fransk og tysk – og det er også her, at størstedelen hører til i gymnasierne.
Bemærk: Der er blevet spurgt ind til, hvorfor engelsk og dansk ikke er nævnt her i artiklen. Grunden er simpelthen, at fagene er obligatoriske, og derfor er der ikke så meget at vælge mellem – selvfølgelig udover, om man ønsker engelsk på A- eller B-niveau.
Skriv et svar