Det er altid sjovt at undersøge, hvor vores mange begreber og udtryk oprindeligt stammer fra. Begreber og udtryk vi ofte bruger i vores daglige sprog uden at tænke nærmere over deres oprindelse.
For eksempel findes der en lang række termer vi har taget med os ind i det danske sprog fra sports- og spilleverdenen. I artiklen her ser vi nærmere på nogle af de vendinger, der er blevet en del af det sprog, vi bruger i vores dagligdag.
Udtryk fra sportsverden
Kaster vi først et blik på udtryk og vendinger, der stammer fra sportsverden, finder vi blandt andet udtryk som “at have mange bolde i luften” og “at kaste håndklædet i ringen”. Hvor det første udtryk beskriver en tilstand, hvor man har gang i meget på én gang eller er i stand til at have det, så beskriver det andet en tilstand, hvor man vælger at trække sig eller give op.
“At have mange bolde i luften” er en vending vi har hentet fra boldspil som fodbold, håndbold og tennis. Ofte bruger vi vendingen i en positiv sammenhæng, som for eksempel, når vi skriver en jobansøgning og fortæller, at vi er gode til at håndtere mange ting på én gang. Mange jobsider råder dog mod at bruge vendingen, da det menes, at den er gået hen og blevet en af de mange floskler HR-medarbejdere ofte støder på, når de gennemgår de modtagne jobansøgninger. Uanset hvad, så understreger den udbredte brug, hvorledes vendingen er blevet en del af vores daglige tale og sprog.
Vender vi for en stund tilbage til udtrykket “at kaste håndklædet i ringen”, så har vi her at gøre med et udtryk, der oprindeligt stammer fra boksning. Her er betydningen, at bokseren vælger at trække sig fra kampen og lade modstanderen vinde. Denne betydning har i høj grad hængt ved, når vi i daglig tale tyr til vendingen. Også her indikerer vi, at vi vælger at trække os fra en given situation, fordi vi enten mener, at det ikke nytter at blive ved at forsøge eller fordi vi finder situationen håbløs. Med begrebet fortæller vi, at vi ønsker at afslutte den givne situation.
Ud over de to nævnte vendinger, findes der en lang række andre sportsudtryk som blandt andet “at tage kegler” og “at kridte skoene”, der er hentet fra bowling, eller “at lave selvmål” og “at turde stå på mål for”, der er vendinger, der igen er hentet fra boldspil som håndbold og fodbold.
Udtryk fra spilleverden
Tager vi et kig på vendinger fra spilleverden, er det i første omgang sjovt at se, hvordan flere danske pokerspillere fortæller, at de får hevet diverse pokerudtryk med sig ind i deres daglige tale. Blandt andet et udtryk som at “folde” sniger sig ind i de daglige vendinger. Her bruges begrebet til at forklare, at tingene ikke gik som forventet, og de eller en anden person valgte at trække sig. Til et spørgsmål som; “tog hun med dig i byen i går?”, ville en pokerspiller for eksempel svare; “Nej, hun foldede.” Med de mange pokerudtryk, der er ved at snige sig ind i sproget, er det godt, at vi har en række pokersider, der hjælper os til at forstå og lære pokerens termer og definitioner. På pokersiderne kan man blandt andet blive klogere på begreber som “all-in” og “tilt”, der ligeledes er vendinger, der bruges i daglig tale hos især pokerspillere.
Bliver vi i spilleverden, finder vi også vendinger som “at have et es i ærmet” og “at spille sine kort rigtigt”. Her har vi at gøre med udtryk som vi, der ikke spiller meget poker, sandsynligvis brugere på en mere daglig basis. Den første vending indikerer, at man gemmer på noget godt, som man kan byde ind med, hvis situationen tilskriver det, mens den anden vending handler om at bruge ens evner eller egenskaber på rette vis, så man opnår det bedste resultat.
Måske du er blevet inspireret til at gå på opdagelse efter flere sjove vendinger vi i daglig tale benytter fra sports- og spilleverden. Der skal i hvert fald ikke herske tvivl om, at vores sprog bugner med disse vendinger.
Steen Larsen skriver
Fra artiklen om sproglige udtryk fra sporten: “Her er betydningen, at bokseren vælger at trække sig fra kampen og lade modstanderen vinde.”
Det er vel ikke bokseren der vælger at trække sig? Det vil normalt være en sekundant der kaster håndklædet i ringen, mens boksningen pågår. Simpelthen for at undgå, at bokseren lider overlast.