Tidligere tog vi et kig på de letteste sprog at lære, så nu går turen selvfølgelig til de sværeste. Hvor hurtigt kan man lære kinesisk, arabisk eller russisk?
Først og fremmest: Man kan ikke sige, at et sprog definitivt er det sværeste at lære. Der findes utallige af dem, og en sådan vurdering er så godt som umulig. Vi kan dog komme med et godt bud på, hvilke sprog der vil være lettest/sværest for en dansker, der altså er vant til germanske sprog og familiær med regler og ord fra de romanske.
Samtidig ser vi kun på store sprog. Dvs., at stammesprog i Amerika og Afrika ikke er inkluderet, da vi ønsker at fokusere på relevante sprog, som +90% af sproginteresserede er villige til at høre mere om.
Mandarin (kinesisk)
Sværhedsgrad: 4/5
Vi starter med verdens største sprog, som dog har meget lidt til fælles med dansk. Nogle vil argumentere for, at det er let at tale på grund af strukturen, men for en dansker vil man alligevel skulle igennem et godt stykke arbejde for at blive dygtig til mandarin.
Så selvom kinesisk nok kan være svært, er det et optimalt sprog at lære, eftersom utroligt mange mennesker taler det. Desuden vil det give en del kulturel viden om Asien og i særdeleshed Kina. Har du motivationen til det, vil mandarin ikke være et dårligt valg; det kræver dog god tålmodighed, for der er flere nye sproglige regler, man skal lære og vænne sig til.
Arabisk
Sværhedsgrad: 5/5
Det arabiske sprog er ret udbredt, og det har fået inspiration af blandt andet hebraisk og græsk. Ligesom mandarin vil det tage lang tid at lære, men det betyder ikke, at man skal give op så let.
Arabisk grammatik er en af de sværeste dele ved sproget, da der er strenge regler, som skal overholdes for at få en god forståelse, og mange ord er i forvejen svære at udtale for folk, der er vant til germanske eller romanske sprog. I øvrigt er der forskellige måder at bruge sproget på. Den moderne måde – som bruges når man taler i hverdagen – er efter sigende noget lettere end den mere formelle, og “rigtige” måde at bruge arabisk på. Det er dog rigtigt interessant at kigge nærmere på – men i sandhed et af de sværeste sprog, man overhovedet kan give sig i kast med.
Japansk
Sværhedsgrad: 5/5
Japansk er meget unikt. Meget lidt inspiration er kommet udefra, og derfor er japansk et sprog, som er svært at sammenligne med andre af slagsen – om end nogle paralleller godt kan drages til mandarin (f.eks. deres skrivetegn) og de øvrige østasiatiske sprog, hvis man ser godt efter. Japansk er også meget mere høfligt end de europæiske sprog på den måde, vi taler dem i dag.
At lære japansk bliver mere og mere populært og med god grund. Japan er er meget fascinerende land, og universiteter i Danmark giver endda studerende mulighed for at lære det – så der bør være god mulighed for at lære japansk, hvis du har interesse i det. Adskillige guides online kan også findes, eksempelvis denne videoserie på YouTube.
Finsk/Ungarsk
Sværhedsgrad: 4/5
Finsk og ungarsk betragtes ofte som nogle af de allermest vanskelige sprog at give sig i kast med. Hvorfor? Fordi de har meget lidt til fælles med de sprog, der ellers omgiver dem i Europa, og er på mange måde mystiske. De har vanskelige ord og forskellige dialekter (specielt Ungarn), hvilket gør det svært. Manglende interesse for at lære dem pga. relativt få personer med sprogene som modersmål gør, at der heller ikke er lavet helt vildt meget materiale med henblik på at tale et af de to.
Medmindre det er yderst nødvendigt, kan det sjældent betale sig at gå i gang med finsk eller ungarsk. Potentialet overgår ikke indsatsen, om end man nok vil få en spændende kultur til sig, hvis man prøver.
Generelle spørgsmål og svar
Hvad med dansk?
Siden listen er lavet med udgangspunkt i, hvor svære de vil være for en person med dansk som modersmål, kan vores eget sprog ikke sættes op i en lignende sammenhæng her. Dog er dansk klart et svært sprog at lære i forhold til mange andre, og der er ingen tvivl om, at dansk er et vanskeligt sprog for udlændinge.
Hvad hvis sproget har et andet alfabet (eller andre tegn)?
Et alfabet, som ligner det latinske (vores), vil ikke være svært at lære. Det russiske og det græske kan eksempelvis indlæres på få dage, da der allerede er meget, der ligner det, vi udmærket kender. Til gengæld er det noget andet at lære for eksempel de arabiske tegn. Sprog med et familiært alfabet vil være at foretrække, såfremt det er første gang du prøver at lære noget fra bunden.
Hvad hvis sproget bruger meget kasus (fald)?
Nogle har let ved kasussprog, mens andre ikke synes om det. Der er mange regler at lære, men når man kan dem, giver sætningerne langt mere sammenhæng. Kan du ikke lide kasus, vil sprog som russisk, græsk og latin være svære. Ingen af dem er blandt de sværeste sprog at lære, men ikke desto mindre kan det være vanskeligt, hvis man ikke bryder sig om kasus.
Sprogenes sværhedsgrad er vurderet ud fra følgende
- Hvor tæt det er på dansk/engelsk/tysk
- Udtale
- Grammatik
- Kompleksitet
- Ordforråd
- Relevans
Det er altså en kombination af disse faktorer, der har lagt grunden for, hvor svære disse sprog er at lære for begyndere.
Konklusion
Der er mange forskellige faktorer, når det kommer til at lære et sprog. Erfaring og ligheder med det, som man allerede kender til, er utroligt vigtigt, hvorfor europæiske sprog ofte vil være ganske lette for en dansker, mens sagen er en anden ved sprog som arabisk og japansk.
Din egen interesse er også altid vigtig. Har du f.eks. virkelig lyst til at lære russisk, vil det med garanti gå hurtigere, end det vil for ligeglade unge, der lige er gået i gang med spansk på gymnasiet. Sprog er let at lære, hvis man er interesseret i det!
sven jahnsen skriver
Det er noget sludder at sige at dansk er meget svært. Dansk grammatik og syntaks er det ikke svært at lære, men dansk udtale kan være et problem for mange, -især fordi dansk bruger mange reduktioner i udtalen og fordi der er mange vokaler som ligger meget tæt op ad hinanden.
Sprogbasen skriver
Tja, at kunne udtale ord ordentligt er en uhyre vigtig del af at lære et sprog – så der er intet forkert i at sige, at dansk er svært at lære for udlændinge. Der skal altid smides mange kræfter i at lære et sprogs udtale, og det gør sig særligt gældende for folk, der ønsker at lære dansk.
Du har dog ret i, at grammatikken er relativ nem sammenlignet med mange andre sprog.
Jørgensen skriver
Jeg vil mene, at dansk er et af de sværeste sprog. Argumentet for at mandarin er svært er, at de benytter stød på vokalerne, som har indflydelse på betydningen, hvilket man også gør på dansk. De grammatiske regler er simple, men der er væsentlige afvigelser fra reglerne, hvilket også gør dansk svært. Dansk udtales ikke som det staves eller omvendt. Der er ikke nogen faste regler for udtale af bogstavkombinationer, hvilket også gør dansk svært. Der er mange faste vendinger, som i bund og grund ikke giver mening, når det oversættes. Alt i alt er dansk meget svært.
Vibeke Jensen skriver
Hvis dansk grammatik ikke er svært, er det da underligt at så mange danskere ikke kan skrive et nogenlunde fejlfrit dansk
Sprogbasen skriver
Morsom pointe, men det har sandsynligvis ikke meget at gøre med selve sproget. I stedet er det nok mange danskeres indsats, der er problemet.