En anden vigtig ordklasse er substantiver (navneord). Vi ser på, hvordan man finder kønnet på russiske navneord og bøjer dem efter tal og kasus.
Dette er klart den sværeste lektion indtil videre, så tag dig god tid med at læse det hele igennem.
Køn
Der findes tre køn på russisk: maskulinum (hankøn), femininum (hunkøn) og neutrum (intetkøn). Det er meget lig med andre sprog så det bør ikke være alt for svært at få på plads. Det man skal lære er, at determinere hvilket køn substantivet er. Det gøres således:
- Altid kig på ordets sidste bogstav – det viser kønnet
- Tjek alfabetet her
- Hvis et substantiv slutter på en konsonant eller й er det maskulinum
- Hvis det slutter på а eller я er det femininum
- Hvis ь er det sidste bogstav (indikerer, at bogstavet før er blødt), kan ordet både være maskulinum og femininum
- Slutter det på о eller е er det neutrum
Husk disse regler og du vil hurtigt få styr på det!
Tal
Tal er ganske simpelt – der er ental og flertal. Ligesom med køn og kasus ændres ordets endelse. Jeg kommer senere i artikel ind på, hvordan det fungerer. (hint: se under nominativ)
Kasus
Russisk bruger kasus i modsætning til mange andre sprog – men lig med f.eks. latin, græsk og tysk – og det indikerer ordets betydning i sætningen. Der er seks forskellige kasus på sproget.
Tag evt. et kig på Sprogbasens side om kasus generelt.
Nominativ – subjekt i sætningen
Akkusativ – objekt
Dativ – indirekte objekt
Genitiv – indikerer ejerskab (f.eks. Vladimirs bil)
Instrumentalis – udtrykker, når man bruger noget (f.eks. når ordene med eller ved hjælp af bruges)
Præposition – en kasus der bruges efter præpositioner (f.eks. i, på, ved)
Hver enkel kasus har ligesom køn og tal en forskellig endelse. Navne bøjes også efter kasus, så Анна hedder eksempelvis “det rigtige navn” i nominativ, men Анну i akkusativ.
Nominativ
Nominativ er den samme form som det originale ord. Med andre ord ændres det ikke i ental, hvilket gør det ganske let. Du siger/skriver bare ordet. Til gengæld ændres endelsen, når man sætter ordet i flertal:
Maskulinum (hankøn)
Tilføj “ы”, hvis det ender på en konsonant.
Erstat “й” med “и”
Og “ь” med “и”
Bemærk: Alle substantiver i maskulinum nominativ slutter på enten “ы” eller “и”. Det gør det ret simpelt at se, når der er tale om flertal.
Femininum (hunkøn)
Erstat “а” med “ы”
“я” med “и”
Og “ь” med “и”
Bemærk: I femininum slutter substantiverne på samme måde som ordene i maskulinum. Det gør det – igen – meget enkelt at se, når et ord er i flertal.
Neutrum (intetkøn)
Erstat “о” med “а”
Og “е” with “я”
Bemærk: Her bliver det altså lidt sværere. Neutrum i flertal ligner femininum i ental. MEN! Når du har lært ordene og gør dig mere bekendt med kønnene, er det ikke noget problem at se forskel. Derfor er det altid vigtigt at bemærke ordets køn!
Akkusativ
I akkusativ ændres endelsen af ordet både i ental og flertal. Vi kigger på ental her, da det ellers vil blive for indviklet at lære på en gang.
Akkusativ er objektet i sætningen (genstandsled eller trekant, hvis du har haft sætningsanalyse i skolen). Et eksempel er “jeg spiller fodbold”. Fodbold er objekt, så det vil stå i akkusativ i sætningen. Dog ændres endelsen på ordet ikke, for der er en regel, du skal huske!
– Hvis der er tale om et navneord (eller en person), som er levende, ændres formen i maskulinum. Hvis der til gengæld er tale om en genstand ÆNDRES DET IKKE!
Her er en oversigt over, hvordan man gør:
Maskulinum
Hvis der er tale om en genstand, ændres endelsen ikke! Samme endelse som i nominativ
Hvis ordet indikerer noget levende (personer og dyr), tilføj “а”
Hvis levende, udskift “й”, med “я”
Og “ь”, med “я”
Femininum
Erstat “а” med “у”
Og “я” med “ю”
Neutrum
Substantiver i neutrum ændrer sig ikke! Samme endelse som i nominativ.
Da nominativ og akkusativ er de klart mest benyttede kasus holder vi os til det i denne omgang. Det vigtigste er at forstå systemet. De andre er, på nuværende tidspunkt, ikke så relevante at lære. Du kan til gengæld slå alle bøjningerne op her.
Jeg siger det igen: Dette er klart den sværeste lektion indtil videre og kræver en del repetition. Det kan anbefales at lære nogle navneord, finde betydningen og prøve at bøje dem efter køn, tal og kasus (fokuser på nominativ og akkusativ).
Der er en oversigt her over de 500 mest benyttede navneord på russisk. Kig evt. på de første ti!
Skriv et svar